Наградени преводи

2021

Наградени:

Маја Тодоровска 
извадок од делото: „Суровиот одговор“ од Диадра Саливан,
(од англиски на македонски)

Пофалени:

Вера Спасиќ
за превод на извадоци од делата „Вистинската жена“ од Орла Мекалиден,
(од англиски на македонски јазик),

Емилија Петрова 
за превод на извадок од делото „Грутка во грлото“ од Дорин де Греифа,
(од англиски на македонски јазик),

2020

Наградени:

Сашо Данилов
за неговиот превод на делото „Телефонската говорница на другата страна од мостот“ од Аријане Грундис,
(од германски на македонски јазик)

Ардита Зулфиу
за нејзиниот превод на делото „Место на чекање“ од Соња Хернандес,
(од шпански на албански јазик)

Пофалени:

Благица Димитрова
за преводот на извадок  од делото „Парајлија“ од Сали Руни,
(од англиски на македонски јазик),

Кристина Стаменкова
за нејзиниот превод на извадок од делото „Месечевата дама“ на Андреа де Карло,
(од италијански на македонски јазик)

2019

Наградени:

Елена Митричка
извадок од Таинствена насмевка од Бетина Штрокс
(од германски на македонски)

Пофалени:

Елена Стрезоска и Стојанка Николова
извадок од Сплавот на Медуза од Франц Штефан Грибл
(од германски на македонски)

Ивона Герасимовска
извадок од Сенка од Мелани Рабе
(од германски на македонски)

2018

Наградени:

Никола Спасовски
извадок од Мојата вистинска приказна од Хуан Хосе Миљас
(од шпански на македонски)

Ардита Зулфиу
извадок од Лавиринтот на духовите од Карлос Руис Сафон
(од шпански на албански)

Пофалени:

Адријана Трајанова
извадок од Да се имаме еден со друг од Луизе Мајер
(од германски на македонски)

Марио Стојаноски
извадок од Неземниот израз на неговите раце од Миљенко Јерговиќ
(од хрватски на македонски)

2017

Наградени:

Сара Илиевска
извадок од Билет за Тахити од Ева Гарсија Саенз
(од шпански на македонски)

Ардита Зулфиу
извадок од Коскени часовници од Дејвид Мичел
(од англиски на албански)

Пофалени:

Рина Јанкуловска
извадок од Големиот морнар од Катрин Пулен
(од француски на македонски)

2016

Наградени:

Даниела Здравковска
извадок од Теорија на сенките од Паоло Мауренсиг
(од италијански на македонски)

Санберк Јусуф
извадок од Тагата е пердувесто нешто од Макс Портер
(од англиски на турски)

Пофалени:

Марија Коцевска и Ана Димевска
извадок од Ова променливо срце од Ањес Дезарт
(од француски на македонски)

Елена Кркулева
извадок од Суровост од Никола Лаџоја
(од италијански на македонски)

2015

Наградени:

Кристијан Фиданоски,
за расказот „Седи си сам и никогаш нема да се
избламираш
“ од Николо Аманити
(од италијански на македонски)

Пофалени:

Зорица Петкоска
извадок од Бестрашност од Роди Дојл
(од англиски на македонски)

Сања Таневска
извадок од Ваби-Саби од Франсеск Миралјес
(од шпански на македонски)

Зорица Петкоска и Никола Ѓелинчески
(за особена креативност во преведувањето), извадок од Шиноморје од Чајна Том Миевил
(од англиски на македонски)

2014

Наградени:

Ѓурѓица Илиева и Марија Спирковска
извадок од Чистачот од Тери Прачет
(од англиски на македонски)

Ајнур Касо
извадок од Лонгборн од Џо Бејкер
(од англиски на турски)

Пофалени:

Илија Трајковски
извадок од Морфиум од Шчепан Твардох
(од полски на македонски)

Зорица Петкоска и Никола Ѓелинчески
извадок од Танц со змејови од Џорџ Р. Р. Мартин
(од англиски на македонски)